Het werkgeversperspectief

TM Techniek leidt zelf vakmensen op

“Als je kansen biedt, krijg je daar veel loyaliteit voor terug”

Als bedrijf in de infrastructurele installatietechniek is de uitdaging voor TM Techniek uit Woudenberg altijd om goede vakmensen aan zich te binden. Die zijn ze daarom zelf gaan opleiden, deels met instroom vanuit de WW. Dit leerde het bedrijf met vallen en opstaan. Daar plukken ze nu de vruchten van. “Je krijgt heel loyale medewerkers die je meteen je eigen bedrijfscultuur kunt meegeven.”

“Het mooiste is als je een monteur met een blij gezicht aan het werk ziet gaan”

Anton Maasse van TM Techniek

TM Techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de ondergrondse gas-, water- en elektraleidingen door heel Nederland. Dit doen ze met 35 vaste medewerkers en vaak rond de tien zzp’ers. “Door het grote tekort aan technici zijn wij altijd op zoek naar goede mensen. Het aantal mensen op de juiste plek bepaalt hoeveel opdrachten wij als onderaannemer kunnen aannemen,” schetst bedrijfsleider Anton Maasse.

Ruim twaalf jaar geleden koos het bedrijf ervoor om zelf actief vakmensen te gaan opleiden, onder wie zij-instromers uit andere sectoren en bijvoorbeeld werkzoekenden uit de WW. Maasse: “Wij willen geen bestaande vakmensen ‘wegkapen’ bij andere bedrijven. Dat is ook geen oplossing. Wij geloven wel in het opleiden van mensen die het vak willen leren. Daardoor werken er inmiddels monteurs bij ons met zeer diverse achtergronden. Ook mensen die eerder bijvoorbeeld in de horeca, productie of als loodgieter werkten. We hebben goed contact met het WerkgeversServicepunt (WSP). Zij dragen regelmatig geschikte kandidaten voor vanuit de WW. Voor het opleiden zoeken wij vooral mensen die gemotiveerd zijn om een vak te leren en die met hun handen willen werken. Ze moeten buiten ook niet bang zijn voor een paar vieze handen.”

Eigen opleidingscentrum

Voor het opleiden van vakmensen begon het bedrijf in 2010 een eigen opleidingscentrum (EduCenter Opleidingen). Ook technisch personeel van andere bedrijven wordt hier opgeleid. Zij-instromers worden vaak met BBL-opleidingen (werken en leren) in twee jaar opgeleid tot monteur. Daarna kunnen ze doorgroeien. Het opleiden doet TM Techniek ook samen met partners. Zij helpen ons bij het vinden van zij-instromers en andere geschikte kandidaten. Dit kunnen monteurs zijn, maar ook mensen die we zelf gaan opleiden. Dit hebben wij door de jaren moeten leren, maar het bevalt geweldig! Je geeft mensen de kans en krijgt daar veel loyaliteit voor terug. Door samen te werken kunnen partners ook een deel van de begeleiding op zich nemen. Dat bekijken we per persoon en het traject dat daarvoor nodig is. Onze partners weten goed wat wij zoeken en als zij denken dat een kandidaat geschikt is voor ons, gaan we altijd in gesprek om het verder te onderzoeken. Zo werkt dat ook met het WSP voor de instroom van werkzoekenden uit de WW of een andere uitkering. Zo hebben we eigenlijk continu wel zes tot tien mensen in opleiding.”

Op het gebied van opleiden is er bij TM Techniek door de jaren veel veranderd. “Tien jaar geleden stuurde je iemand naar school en hoopte je dat je na twee jaar een monteur terugkreeg. De betrokkenheid bij het opleiden en begeleiden is door de jaren heen sterk toegenomen. We begeleiden en monitoren de voortgang vanaf dag één. De opleidingsresultaten zijn daardoor nu beter. En we hebben veel meer opleidingsvormen ontwikkeld. Want niet iedereen wil graag naar school. Dan is praktijkleren heel waardevol. Veel mensen die wij opleiden, willen vooral een mooi vak leren en geld verdienen. Dat kan ook voor mensen in de WW. Als ze de juiste competenties hebben, valt of staat alles met de motivatie van kandidaten. Het mooiste wat er is als je ze uiteindelijk met een blij gezicht aan het werk ziet gaan.”

Uitdagingen

TM Techniek heeft grote stappen gezet met het opleiden van monteurs. Daarbij loopt het bedrijf nog wel regelmatig tegen uitdagingen aan. “Binnen ons vak zijn de eisen die gesteld worden aan vakmensen best wel streng. Deels logisch omdat het veilig moet zijn, maar soms gaat het ook wel wat ver. Bijvoorbeeld als iemand aan alle eisen voldoet maar alleen het juiste rekenniveau niet kan halen. Dat is een breekpunt. Of als iemand alleen een bepaalde taal-eis niet kan halen omdat dit hem niet ligt. Wij kijken dan altijd wat er wel mogelijk is, maar soms zijn de eisen toch iets te star en belemmerend.”

Ook de instroom van werkzoekenden vanuit een uitkering is vaak complex. “Vooral doordat veel gemeenten allemaal hun eigen regels en voorwaarden hanteren. Wij zoeken dan samen naar de oplossing, maar het zou prettig zijn als daar meer uniformiteit in komt.”

Tips en afraders

Tips

  • Kijk breed naar instroomkanalen van kandidaten. 
  • Zoek samenwerking met UWV, gemeenten en andere arbeidsmarktpartijen.
  • Opleiden met goede begeleiding vanaf dag één.
  • Tussentijds opleidingsresultaten monitoren en bespreken.

Afraders

  • Blijven focussen op cv en opleiding kandidaten.
  • Opleiden zonder voldoende maatwerk te bieden.
  • Kandidaten naar school sturen en afwachten.